UA RU

Підтримка українських профспілок від міжнародних колег

Глобальний союз IndustriALL разом з українськими членськими організаціями, Федерацією профспілок України та МКП рішуче виступає проти законопроекту «Про працю», прийнятого урядом 27 грудня без попередніх консультацій з профспілками.

Положення законопроекту в нинішньому вигляді можуть серйозно підірвати основні права трудящих, оскільки вони допускають несправедливі звільнення; закріплюють короткострокові індивідуальні трудові договори та контракти з нульовим часом; понаднормова робота стає нормою і буде оплачуватися в п’ять разів менше, при цьому нормальна тривалість робочого дня може перевищувати вісім годин; новий закон скасовує ряд соціальних гарантій і знижує статус матерів з маленькими дітьми, що ще більш спрощує процедуру їх звільнення; передбачає можливість переведення працівника на інше робоче місце без його згоди; забороняє укладання колективних договорів; і витісняє профспілки з робочих місць.

Генеральний секретар Глобального Союзу IndustriALL Вальтер Санчес каже: «Ми вкрай стурбовані наслідками для працівників законопроекту «Про працю». IndustriALL закликає уряд України негайно відкликати законопроект «Про працю» і діяти в повній відповідності з зобов’язаннями, взятими перед соціальними партнерами на національному рівні, а також на міжнародному рівні шляхом суворого дотримання і виконання міжнародних трудових конвенцій, ратифікованих Україною».

Законопроект суперечить національному трудовому законодавству і основним міжнародним трудовим стандартам, в тому числі Конвенції МОП № 131 про встановлення мінімальної заробітної плати, Конвенції № 87 про свободу об’єднання та захисту права на організацію і Конвенції № 98 про право на організацію та ведення колективних переговорів.

Європейська конфедерація профспілок зобов’язалася підняти це питання в Європейській Комісії та Парламенті, оскільки законопроект суперечить умовам Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

(По материалам сайта http://www.industriall-union.org)

79

Читайте також

Всеукраїнський Молодіжний Форум

96

0

Олена Максимівна, з Днем народження!

83

0

Від слів до дії

113

0