UA RU

Нове в Трудовому законодавстві

Що готує Уряд українцям?

 

Уже понад чотири місяці Профспілки країни намагаються вступити в конструктивний діалог з владою, які вирішили «покращити» життя кожного українця. Почали з нового трудового законодавства.

Вашій увазі хронологія подій:

29.08.2019р.

У Верховній Раді України від 29 серпня 2019 зареєстрований проект Трудового кодексу України (реєстр. № 0955), прийнятий парламентом в першому читанні за підтримки 258 народних депутатів України VIII скликання.

Цей проект був внесений народним депутатом України Папієвим М.М.

Протягом 2015-2017 років Робоча група провела більше 40 засідань, на яких удосконалила положення законопроекту, розглянуті і прийняті рішення більш ніж з 1885 пропозицій, він пройшов експертизу Міжнародного бюро праці на відповідність його положень міжнародним нормам і стандартам.

З урахуванням наданих рекомендацій МБП СПО об’єднань профспілок напрацьований ряд постатейних поправок до проекту Кодексу, що надіслані 6 вересня 2019 Голові Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, депутатським фракціям і групам у Верховній Раді України, народним депутатам України з метою внесення їх від суб’єктів права законодавчої ініціативи в установленому Регламентом Верховної Ради України порядку для врахування при підготовці проекту Кодексу до другого читання, а також підтримки при голосуванні в парламенті.

11.09.2019р.

Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з Галиною Третьяковою – Головою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Під час обговорення питань Трудового кодексу Г.Третьякова повідомила, що незважаючи на те, що попередній проект документу був прийнятий в першому читанні попереднім складом Верховної Ради, його не планується розглядати в другому читанні чинним парламентом, а буде ініціюватися розробка нового законопроекту і його буде прийнято вже до кінця поточного року.

Пропозиція Голови ФПУ про включення представників профспілок до робочих органів, які будуть працювати над новим трудовим законодавством, не була підтримана.

14.09.2019р.

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук підтвердив, що буде змінюватися Трудовий кодекс, який прийде на заміну старому радянському. Про це глава уряду повідомив під час “Ялтинської економічної стратегії” в Києві.

“Ми хочемо лібералізувати пострадянське регулювання трудових відносин, тому що це тягне високий рівень безробіття. Люди бояться брати один одного на роботу. У нас простіше розлучитися, ніж звільнити людину з роботи. І це лякає, треба це міняти. Адже це не дає нормально вибудовувати відносини між собою “, – розповів прем’єр.

23.09.2019р.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів працює над розробкою Трудового кодексу України. Про це повідомила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова під час Форуму національної бізнес-коаліції на тему: «Порядок денний нового парламенту: діалог громадянського суспільства, бізнесу і влади».

«Я думаю, що ви протягом півтора-двох місяців побачите Трудовий кодекс, який буде дуже ліберальним для роботодавця. Ми будемо намагатися створити для бізнесу дуже прості і дешеві умови відкриття та закриття робочого місця саме для того, щоб робочих місць створювалося більше », – сказала Галина Третьякова

«Хочемо, щоб ви створили мільйон таких робочих місць протягом п’яти років», – додала вона, звертаючись до представників бізнесу.

Однак, за словами голови Комітету: «Це означає, що ми будемо трохи дискримінувати найманого працівника і за це бізнес повинен включитися в пенсійну реформу другого рівня – отримавши здешевлення на відкритті-закритті робочих місць, трохи поступитися і 1-2% направляти на створення власних накопичень для громадян».

08.11.2019р.

У Верховній Раді зареєстровано два Проекту Трудового кодексу № 2410 (Королівська Н.) і № 2410-1 (Тимошенко Ю.), т.зв. «Профспілкові» варіанти Трудового кодексу, найбільш наближених до проекту № 0955 від 29.08.2019р.

14.11.2019р.

Вперше в Україні створюється страйковий комітет на загальнонаціональному рівні. Оголошено про початок підготовки до загального Всеукраїнського страйку у зв’язку з дискримінацією прав працівників і задекларованою владою лібералізацією трудових відносин, одержавлення системи соціального страхування, знищення спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, відкриття ринку землі без рішення Всеукраїнського референдуму.

04.12.2019р.

Президія ФПУ прийняла постанову «Про подальші дії ФПУ, її членських організацій в умовах лібералізації трудового законодавства і наступу на права профспілок». Постановою передбачено: у разі внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту, яким будуть порушені трудові права працівників і обмежені права профспілок, провести попереджувальну Всеукраїнську профспілкову АКЦІЮ ПРОТЕСТУ в Києві, в усіх регіонах України, на підприємствах, в установах і організаціях. У Постанові також затверджені Заходи, розроблені з метою недопущення лібералізації трудового законодавства.

17.12.2019р.

Федерація профспілок України та її членські організації провели в м. Києві солідарну акцію підтримки проекту профспілкового Трудового кодексу. В акції взяли участь понад 4,5 тисячі членів профспілок.

27.12.2019р.

Кабінет міністрів України схвалив і направив на розгляд до Верховної Ради новий законопроект про працю (зареєстрований 08.01.2020р. № 2708). Як повідомив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, оновлене законодавство про працю має зберегти і розширити соціальні права працівників, збільшити кількість легальних робочих місць, забезпечити рівні можливості для чоловіків і жінок, підвищити доходи українців і адаптувати в трудовому законодавстві європейські норми.

ПРОФСПІЛКИ виступають категорично проти наспіх підготовленого проекту Закону, в розробці якого представники Профспілок не приймали участь, і готуються до акцій протесту.

15 січня 2020 готується попереджувальна акція-пікетування Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради України (м.Київ, вул. Банкова, 6-8) під час розгляду проекту закону «Про працю» (реєстр 2708).

16 січня ц.р. скликається Всеукраїнське профспілкове віче в м.Києві та регіонах України на захист конституційних трудових і соціально-економічних прав працівників і діяльності профспілок.

Які нові правила роботи можуть чекати працюючих українців вже в 2020 році?

73

Читайте також

Вітаємо з 95-річним ювілеєм!

73

0

Профком МК “Азовсталь” інформує – березень 2021

84

0

Мітинг-реквієм на згадку про загиблих маріупольців

126

0